En annan bild av Stockholm

Publicerad av

Stockholm har många ansikten och en mycket spännande historia. Låt dig trollbindas av staden och lär känna nya personer som präglat dess historia och utveckling, till fots eller på cykel.

VerdeVerde Travel är något så ovanligt som en liten guidebyrå med bara auktoriserade Stockholmsguider. Efter mer än 20 år utomlands flyttade grundaren Stefan Maurbakken hem och arbetade i åtta år som reseproducent, för att i dag jobba helt i egen regi. 

– Jag är född och uppvuxen i Västerås, men fascinerades tidigt av Stockholms historia. Som egen företagare får jag välja vilka stadsdelar jag vill lära mig mer om. Jag gör besök på bibliotek och köper litteratur. Jag fotograferar och skriver mitt manus. Allt jag gör genomsyras av kärlek till staden och dess historia, säger Stefan. Stefan startade företaget för att få göra det han brinner för – att få jobba med människor och att få dela med sig av sin kunskap och passion. Han håller även föredrag och gör föreläsningar samt leder stadsvandringar för bostadsrättsföreningar, företag och privata sällskap. 

Att få välja inriktning, stadsdel och tema helt fritt är det bästa med mitt jobb. Jag älskar frasen ”här har vi aldrig gått förut”. Att få överraska och visa ”nya” sidor för besökaren är en guides största önskan. 

-När man är ensam kan man göra som man vill bara man kan paketera och sälja det. Jag leder stadsvandringar året runt och hade stadsvandringar i princip varje dag i januari, som vanligtvis inte är högsäsong, berättar Stefan. 

Stadsvandringar på hemmaplan blir allt populärare. Vi väljer hemester och strävar efter att minska vårt CO2-avtryck. De flesta kunderna kommer från Stockholm, eller är inresta från andra svenska städer, men även besökare från Norge och Italien har hittat till VerdeVerde Travel som även guidar på engelska och italienska. Alla vandringarna har en intressant mix av historia, kultur och anekdoter.

 I dagsläget erbjuder företaget ett 20-tal olika stadsvandringar. På Södermalm inte mindre än sex stycken; Barnängen och Bellman, Fatburen – den hemliga sjön, Hornsgatans hus- och höjder, Katarinaberget, kapsyler och kolera, Långholmen en cellsam historia samt Renat och Reimersholme. På Östermalm ges Lärkstaden och lyxigt leverne och Östermalm en fin historia. I Gamla stan kan besökarna glädjas åt hela fyra vandringar; Dörrar dekorationer och dygder, Gränder och glögg i Gamla stan (i juletid), Riddarholmen och Gamla stan, Runt rika Riddarholmen. Kungsholmen bjuder på Murarnas mästare och Dysterholmen och Svältholmen och i centrum kan man vandra Från Klara till City. Utanför City erbjuds många andra spännande stadskvarter och vandringar som; Konst- och kulturhus på Djurgården, Skogskyrkogården, Sjöstaden en Stockholmssaga, Årstatorg Årstafrun och Årstaberg. De populäraste vandringarna är Hornsgatans hus och  Skogskyrkogården. Solnedgången över Almhöjden på Skogskyrkogården är magisk. 

I april startar VerdeVerde med cykelvandringar på Djurgården och en vandring i medeltidens Stockholm (Medeltid, mjöd och mer). Det blir också matvandringar med betoning på historia under konceptet Smaka på Historien. Besökarna får då vandra i ett visst område och smaka på olika maträtter och livsmedel som representerar ett visst ämne, epok eller område. VerdeVerde kan som litet företag anpassa sig till efterfrågan från kunderna. Oavsett tema är alla vandringar gjorda från grunden av dem och det äkta engagemanget är  något som tydligt märks. 

– Att få göra något man älskar, fylla det med passion, då når det fram. Alla vandringar och turer är produkter jag själv skapat, från research, fotografi och produktion. Givetvis genomför jag själv vandringarna. Då blir det som bäst, avslutar Stefan. 

http://www.verdeverdetravel.nu