Svenskt bolag bakom unik teknik i mobilkameror

Publicerad av

En briljant idé kläckt av två exjobbande studenter ledde till en innovation som idag blivit ett obemärkt hjälpmedel i var mans mobil. Imint har kommit långt och är på väg att gå ännu längre.

Idén bakom Imint såg dagens ljus för 12 år sedan, då de båda blivande grundarna, två studenter på Centrum för bildanalys på Uppsala Universitet, valde att förlänga sitt examensjobb om hur drönare kunde användas i jord- och skogsbruk. Mycket experimenterande med kameror monterade på drönare gav vid handen att det krävdes mer än att bara klippa ihop videomaterial filmat från ovan för att kunna kartlägga marken. Bildskapande, stabilisering och beräkningar var några av utmaningarna. Intensivt problemlösande gav en unik mjukvara som några år senare patenterades. Bolaget Imint – Image Intelligence bildades som en följd av detta och fick stöd av Uppsala Innovation Center. 


Efter att ha inriktat sig mot försvarsindustrin som hade behov av bra realtidsvideos i drönare blev man varse att finanskrisen lagt en våt filt över investeringsviljan. Långa offentliga upphandlingar med fleråriga säljcykler var inte heller gynnsamt för ett startup med behov av löpande intäkter. 2012 tillträdde Andreas Lifvendahl på VD-posten och nya kundsegment blev en prioritet. Smartphones och konsumentelektronik föll sig naturligt och 2015 vågade ägarna efter nytt kapitaltillskott ta steget och satsa på mobilkamerasegmentet. 

    – Huawei var först ut som kund och sedan rullade det bara på med fler och fler kunder bland mobiltillverkarna. Nu har vi nästan alla stora tillverkare som kunder, förutom Apple och de koreanska bolagen. Övriga använder vår produkt för att förbättra videokvaliteten, berättar Andreas Lifvendahl. 

Idag är affärsinriktningen att erbjuda produkter som i realtid analyserar och optimerar videoklipp direkt i användarens smartphone. Trots skakig filmning blir resultatet att det ser ut som att man använt stativ. Mjukvaran tar bort skakningar, tar över zoomen och kan räta upp horisonten. Utan att användaren förstår hur det gått till blir slutresultatet mer Hollywood och mindre Super 8. 

Från starten har man nu växt till ett 40-tal medarbetare. Algoritmerna skapas  fortfarande i Uppsala och i Shanghai gör man anpassningar till kundernas produkter och ger support. Ett litet team av unga, briljanta ingenjörer fortsätter i god start-up-anda att lösa problem tillsammans. 

 Imints utvecklingsingenjörer, där många kommer från Uppsala universitet, är viktiga i genomförandet av kundprojekt.

    – Det är häpnadsväckande vilken produktivitet man kan ha om man är ett litet team som jobbar prestigelöst och resultatinriktat. Det imponerar på asiatiska jättetelefonproducenter. Vi har bland annat bildanalytiker, signalbehandlare, och hårdvaruintegratörer inom företaget och alla gör skillnad, alla blir viktiga. På affärssidan är det väldigt kul att kunna presentera en smal men vass produktportfölj. Vi är ett microbolag på en global marknad. Våra medarbetare brottas med roliga utmaningar och gillar att kunna påverka i ett litet team. Vi fortsätter att jobba med universitetet och tar in ex-jobbare som ofta stannar kvar som anställda, säger Andreas.

Imint riktar sig förutom till smartphonemarknaden även till stabila industrikunder. Andra typer av rörliga kamerasystem som till exempel drönare, actionkameror och bilkameror och är uppenbara segment bolaget  börjat titta på. Företaget som redan går från klarhet till klarhet får dessutom skjuts av externa omständigheter som talar för dess fortsatta framgång – smartphonesutvecklingen, 5G-utrullningen och IoT.

https://weareimint.com

Skribent: Anna Bjärenäs

Bild ovanför rubrik:

Bild ovanför rubrik: VD Andreas Lifvendahl i  Imints testlab som utgör en viktig del i bolagets utveckling av nya produkter