En smart arbetsplats och smarta hem är framtiden

Publicerad av

Ny teknik möjliggör en mängd smarta lösningar för hem och kontor. Fullständigt integrerade system gör vardagen både bekvämare, miljövänligare och säkrare. 

Vår syn på arbetsliv och fritid har under senare år genomgått en förändring. En flexiblare hållning till vad som är arbete och fritid har lett till att vi jobbar hemifrån i större utsträckning, samtidigt som ny teknik möjliggjort sådan flexibilitet. Exempelvis kan vi spara tid genom att få matleverans in i bakluckan under arbetstid och den smarta tekniken i moderna bilar underlättar säker pendling. Det smarta är sedan länge del av vårt liv och utvidgas med fördel även till smarta kontor och hem.

Busto tar fram skräddarsydda lösningar för både företags- och konsumentmarknaden på såväl smarta hem som arbetsplatser. På listan över referenskunder återfinns såväl bankkontor som hotell och till och med en katedral. Man följer det internationella protokollet KNX och är certifierade för elinstalltioner i Sverige. 

    – Vi utgår ifrån hur kunden vill bo och/eller jobba, väljer sedan de mest passande produkterna från en mängd utprövade tillverkare och installerar och programmerar alltsammans. Våra lösningar hjälper till att reducera miljöpåverkan eftersom systemen optimerar belysning, elektricitet och värme, säger David Hedin, VD för Busto Sverige. 

David Hedin, 
VD för Busto Sverige
Foto: Juliana Photography

    – Vi jobbar med stora företag där vi gjort smarta arbetsplatser för Audi, Volvo, Toyota och Danske Bank. Bland annat har vi optimerat belysningen på deras kontor så att den slår på och av beroende på ifall någon jobbar i lokalen. Möteslokalerna har luftmätare som mäter CO2 och slår på ventilationen när det behövs. Det förbättrar komforten och har för Danske Bank varit nödvändigt för det nya kontorets BREAM hållbarhetscertifiering, säger Alius Paulionka, Affärsutvecklingschef på Busto.

Nutidens arbetsplats har ofta öppna kontorslandskap med flexibla sittplatser. I förvaringsboxar kan du lägga in datorn när du går hem. När du kommer till jobbet scannar du fingret vid boxarna för att öppna ditt skåp, sätter dig på valfri arbetsplats och scannar fingret där. Då justeras ljuset efter dina önskemål och höjden på bordet justeras till den höjd som du använde förra gången.

För privatmarknaden är automatisering av smarta hus väldigt hett just nu. Visst kan man köpa enstaka lösningar för exempelvis belysningskontroll, men några smarta saker blir inte nödvändigtvis ett smart hem, menar Alius.

    – Det är nödvändigt att sammankoppla allt och få allt att samverka på ett smart sätt. Är värmen på så ska inte AC:n gå på. Om huset är för varmt ska jalusierna gå ner, men kanske inte om någon är hemma. Är du borta ska jalusierna dras ner men du vill inte att AC:n ska slås på. Är det ljust ute behöver inte ljuset gå på fastän någon kommer in i rummet. När du kommer hem ska gardinerna dras upp och välkomna dig. Alla system i hemmet måste interageras på ett smart sätt för att man ska få full effekt. Ett smart hem ger de boende en lyxig komfort, samtidigt som det är bättre för miljön och sänker driftskostnaderna, säger David.

Ett smart hem går också att nå på distans. Det går att spara mycket tid om du kan ha ditt smarta hem i telefonen. Är du till exempel på kontoret och får en budleverans hem kan du med mobilapplikationen öppna garageporten för budet som då kan leverera paketet, vilket innebär att får snabbare leveranser och inte behöver åka och hämta ut paket. Återigen interagerar det smarta hemmet med den smarta arbetsplatsen.

Busto ställer ut på Elmässan i Malmö januari, Göteborg i maj och Stockholm i oktober och pratar om vad kunden kan begära av en smart projektleverans. Man söker samtidigt partners inom interiör- och/eller ljusdesign för att fortsätta växa på den svenska marknaden.

Skribent: Anna Bjärenäs

www.busto.se