Hållbar patenterad teknik når nya marknader

Publicerad av

Från uppfinnarna till den globala klicktekniken för golv kommer nu även möbler med samma teknik. Samtidigt går Välinge från att vara ett av golvbranschens största licensföretag till att även bli producent av golv baserad på egen teknik.

Från att Darko Pervan, grundare till Välinge, patenterade tekniken för att mekaniskt foga ihop golv sk klickgolv på 90-talet, har Välinge utvecklat många nya tekniker inom både golv- och möbelbranschen. Alla intäkter har hittills huvudsakligen kommit från licensintäkter och en stor del av golvbranschen världen över använder deras patenterade teknik. 

Darko Pervan, som på 70-talet var divisionschef på Perstorp, skapade där de första laminatgolven. Ursprungligen så limmades golvplankorna men denna metod gav upphov till en del kvalitetsproblem. Efter en tid inom annan industri så återkom Darko till golvbranschen och med idén att sammanfoga golven mekaniskt och därmed undvika lim så kunde både kvaliteten höjas och miljöbelastningen från lim undvikas. Dessutom blev det mycket enklare för alla att installera golv. 

    – Darko började samarbeta med golvföretag i Norge 1994 och tekniken fick fäste i golvbranschen. De första aktörerna fick stort inflytande på resten av industrin. Det är väldigt enkelt att lägga golv idag, tekniken har förfinats och förbättrats och lett till att det förbrukas 100 miljoner limflaskor mindre per år, berättar Ulf Molén, Sälj- och marknadschef på Välinge Innovation Sweden.

Välinges senaste generation, 5G®-tekniken, där klickfogen är utfräst i kärnan av träet och en plastdetalj på kortsidan låser fast kortsidan, har även lett till en betydligt snabbare och starkare låsning. Golvet har också den fördelen att det enkelt kan demonteras och återvinnas. 

    – Vår teknik har blivit globalt ledande och tillverkarna måste ha licens på den eftersom den är patenterad. Välinge står för hälften av licenserna på marknaden globalt sett. Golvtillverkare kommer från världen över och besöker oss i Viken, säger Ulf.

I Viken bygger man också ständigt nya utvecklingsenheter för golven. Ny ytteknik och pulverteknik gör att man kan tillverka ett stenliknande golv med en ny och unik metod. Nadura® teknologin skapas genom att pulver bestående bl a av träfiber strös över golvplattan och därefter pressas i högt tryck för att få fram ett slitstarkt och tåligt golv som kan printas och skapa golv med nya designmöjligheter. Med samma grundteknik kan man också placera ett tunt skikt av ek och därmed skapas en ny typ av härdat trägolv. På detta sätt får man ut 10 gånger så mycket ur en ekstock jämfört med traditionellt golv, vilket gör det till ett hållbart sätt att producera golv som spar på ekskogen. Tekniken har varumärket Woodura® och marknadsförs idag bl a av Välinges systerföretag Bjelin.

   – Vår teknik Woodura® är en helt ny golvkategori som vi också kallar för den nya generationen trägolv. Härdat trä gör att det blir ett hårdare golv och utseendemässigt är det precis som ett riktigt ekgolv. Det räcker med ett 0,6mm träskikt, vilket gör det mer miljömässigt hållbart än parkett och andra trägolv. Teknologin gör det 3 gånger starkare än traditionell parkett som i sin tur medför att det i princip kan installeras överallt, säger Ulf.

På Välinges utvecklingscenter i Viken så tas det ständigt fram nya tekniker som ska skyddas och patenteras. Med en kontinuerligt utökande patentportfölj så är detta en stor utmaning. Framgången har varit stor och för att klara detta så har vi ett stort antal välutbildade och mycket erfarna personer såsom civilingenjörer, jurister, patentingenjörer, tekniker och civilekonomer.

https://www.valinge.se