Niclas Sandin,VD BookBeat

50/50 är receptet bakom ljudbokstjänstens tillväxt

Publicerad av

BookBeat hade i slutet av 2015 ett team med en handfull anställda och en nysläppt beta-app. Fyra år senare är de Sveriges bästa ljudbokstjänst enligt betygen i App Store och Google Play, och med en kvarts miljon betalande användare på 28 olika marknader en av de som leder utvecklingen i Europa på den raskt växande ljudboksmarknaden. 

Hur har man lyckats med det konststycket?

Hur bygger man en organisation som ska handla om teknik och affärsutveckling, som samtidigt ska bli både svensk och internationell? Dessa frågor brottades Niclas Sandin med 2015 när han fick i uppdrag av Bonnier Books, ett av Europas ledande förlagshus, att skapa ett helt nytt bolag som skulle erbjuda en streamingtjänst för e-böcker och ljudböcker som kunde lanseras runt om i Europa. Niclas fick i uppdrag att parallellt med att appen skulle börja utvecklas även bygga en organisation från grunden, och nu har teamet växt till närmare 70 anställda specialister inom flera olika områden.

    – BookBeat är ett separat bolag som drivits som en organisk startup, trots att vi är del av Bonnierkoncernen. Målet var att skapa en organisation som löpande kan lära sig av och anpassa sig till förändring för att kunna växa med marknaden. Ett av de viktigaste nyckeltalen vi satt upp för bygget av teamet var att minst 50 procent av medarbetarna arbetar med produktutveckling och analys, medan resten arbetar med exempelvis innehåll och marknadsföring. Idén är att vi som organisation alltid ska ha båda perspektiven, inte bara vara teknikorienterade utan komplettera med innehåll och idéer. Tekniken behövs för att bygga idéerna. Denna typ av korsfunktionell organisation är en förutsättning för att lyckas på marknader som ständigt förändras, säger VD Niclas Sandin.

Den totala marknaden i Sverige närmar sig 600 000 personer, omkring sex procent av befolkningen, som varje år betalar närmare 2000 kronor i snitt för en ljudbokstjänst. Det har gjort att den totala bokmarknaden växt senaste åren. Ljudformatet passar bra in i den digitala utvecklingen vi går mot och växer som format även i andra sammanhang. Första internationella marknaden BookBeat lanserade på var Finland och där har tjänsten på bara tre år skapat en ny marknad och fått över 100 000 finska användare, vilket motsvarar ungefär två procent av befolkningen. Förutom att man växt till över 100 000 användare både i Sverige och Finland har BookBeat också blivit en av de populäraste ljudbokstjänsterna i Tyskland samt släppt tjänsten på ytterligare 25 europeiska marknader.

    – För att lyckas med vår tillväxt i stark konkurrens har vi ständigt behövt utmana oss själva i allt vi gör. Ett exempel är att teamet varje månad sedan starten 2015 har släppt en ny förbättrad version av vår app, baserat på allt vi lär oss av användarna. Steg för steg springer du då till slut ikapp och förbi dina konkurrenter vilket vi gjort baserat på snittbetygen användarna ger oss, säger Niclas.

BookBeat växer och är ständigt på jakt efter nya medarbetare. Man har siktet inställt mot personer med särskilda egenskaper som ska kunna bygga den framtida organisationen. 

    – Vi tittar främst på tre egenskaper när vi vill förstärka teamet. Den första är ”Be great at what you do”. Vi söker personer som är motiverade att bli otroligt bra inom det de gör, specialister snarare än generalister. Den andra är ”Curiosity for us and our users” – vi vill ha in människor som viIl lära sig om oss, våra kunder och hur det de gör passar in i helheten. Den tredje är ”Share what you know”. Vi vill ha medarbetare som gillar att dela med sig av sin kunskap och som pedagogiskt kan lära ut just den sak som de är experter på till alla andra, berättar Niclas.

På BookBeat har man klara visioner om framtiden. Att steg för steg skapa något som ska vara med och leda utvecklingen de kommande decennierna. 

    – Som bolag och organisation ska vi steg för steg växa och erbjuda användarna den bästa tjänsten, i Sverige och runt om i Europa. 2019 kommer vi att passera 300 miljoner i omsättning och en kvarts miljon användare. Men det är bara början på resan som startade för fyra år sedan. Inom några år ska de siffrorna vara minst vara en miljard och en miljon. Vi verkar i en stark sektor där det händer mycket och där vi redan visat att vi har ett team som kan vara med och leda utvecklingen på marknaden, avslutar Niclas.

Skribent: Anna Bjärenäs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s