IoT driver framtidens arbetsplats

Publicerad av

Ökad interaktion och produktivitet genom IT-System sparar tid för medarbetare, optimerar ytorna och möjliggör kriskommunikation på kontoret. Detta åstadkommer Flowscape genom innovativa lösningar med sensorer, IoT och positionering. 

Flowscape är ”the modern office Flowmakers”. Genom toppmodern IoT-teknik, minskar Flowscape slöseri med tid och ökar produktiviten bland medarbetarna men ger även kunden en mycket bättre kunskap om hur kontoret egentligen används. Huvudfunktionen, Flowmap, skapar en överblick av kontoret och möjliggör att man snabbt kan boka rum och hitta lediga skrivbord, kontorsutrustning och kollegor. Flowscape erbjuder även kriskommunikationsverktyget C-One, en modern mobilbaserad lösning för att vid en incident snabbt nå personal inom ett visst område. 

Flowscape har en stark kundbas med över 120 kunder varav fler än 30 är multinationella bolag såsom Telenor, Cargotec och WSP. Bland partnerna finns Atea, Ericsson, Fujitsu, Cisco och Ricoh. Med kontor i Stockholm, London och snart USA växer teamet med Flowmakers kontinuerligt. Under våren 2018 gick Flowscape samman med Crowdsoft och kom därmed in på börsen (Spotlight, f.d. Aktietorget). 

    – Efter att vi slogs ihop med Crowdsoft har vi under året optimerat vår verksamhet och blev kassaflödespositiva förra kvartalet. Nu går vi in i en ny fas, en internationell expansionsfas. Vi utökar nu med lokal närvaro i USA samt stärker upp vårt team i Storbritanien. I och med detta förväntar vi oss betydligt starkare tillväxt framåt än vad vi sett historiskt, säger Peter Reigo, VD för Flowscape.

Flowscape var 2014 en av pionjärerna och idag har de en av de mest innovativa lösningarna på marknaden. Produkten är mogen och har varit i drift i flera år hos ett stort antal kunder. 

    – Vi är en av få leverantörer i världen som skalat med en kund till fler än 30 kontor i 15 länder. Idag har kunderna mognat i sin inköpsprocess, vilket innebär att stora bolag konsoliderar sina inköp och vill ha samma system för alla sina kontor globalt. Där ligger vi extra bra till, eftersom vi har flera globala referenskunder. Vi vann nyligen ytterligare två stora kunder som nu vill rulla ut vår lösning globalt. Marknaden har varit omogen hittills, men nu släpper det, säger Peter.

Expansionen innebär inte bara nya marknader. Nu stärker man även samarbetet med Vasakronan, den kund man initialt startade sin verksamhet i tillsammans med. 

    – Vasakronan kommer att lansera co-workingkontor och har valt ut Flowscape som en samarbetspartner för en ny IT-lösning till dessa. Vasakronan vill även bli en ännu mer attraktiv fastighetsägare och kommer att erbjuda vår IT-lösning till alla sina fastighetskunder. Vi når en stor marknad genom Vasakronan då de kommer att ha alla sina kontorsfastigheter förberedda för vår lösning genom en enkel mjukvaruaktivering, samtidigt får vi ett bra ekonomiskt tillskott för vår produktutveckling, berättar Peter.

Det fördjupade samarbetet innebär att en redan innovativ spelare får en push från Sveriges största fastighetsägare. Potentialen i det går inte att bortse ifrån. Även tidens anda ger Flowscape en fördel. 

    – Vi ser hur trenden globalt går mot flexibla arbetsplatser. Här ligger Sverige långt framme och andra länder sneglar på oss. Ett kontor är den näst- eller tredje största kostnaden för ett företag och enligt flera mätningar används i snitt endast hälften av kontorsplatserna, så det finns stor potential för kostnadsbesparingar. En kontorsplats i Hong Kong, New York och London kostar 200-250000 SEK per år. Om man på ett företag med 1000 personer sparar 20 procent av ytan kan besparingen bli 50 miljoner per år. Förutom det ekonomiska står kommerciella byggnader för ca en tiondel av världens CO2 utsläpp. Ett mer effektivt nyttjande är nödvändig, menar Peter.

Skribent: Anna Bjärenäs

www.flowscape.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s