Interima anställningsformer vinner mark

Publicerad av

Global kompetensbrist, en önskan om flexibilitet och företagens behov av spetskompetens under begränsad tid driver utvecklingen mot uppdragsorienterade anställningsformer. Med interim anställning får företag rätt kompetens på rätt plats, vid rätt tidpunkt.

Framtidens arbetssätt präglas av de stora makrotrenderna: Ny teknik, globalisering, demografisk förändring och förändring i värderingar. 2027 beräknas hälften av den amerikanska arbetskraften vara frilansare och arbeta interimt.   

    – Vi ser att de nordiska länderna följer i samma spår. Av den sista generationen in på arbetsmarknaden, millennials, är det bara hälften som väljer en fast anställning från början, säger Charlotta Kvarnström, Partner på Nordic Interim Executive Solutions.

Högre innovationstakt och snabbare teknikutveckling, leder till tidsbegränsade behov av specifik kompetens. Global och lokal kompetensbrist, primärt inom digital teknik och förändringsledning, samt brist på kompetenser som är unika för människan, som till exempel kommunikation, kreativitet, EQ och komplex problemlösning, skapar ett betydande gap mellan arbetsmarknad och kompetensutbud. Resultatet blir att vi kommer att se en betydande ökning av uppdragsorienterade jobb, där individer använder sin kompetens, erfarenheter och sina styrkor på rätt plats och vid rätt tidpunkt, med en mycket större kompetensmobilitet som resultat. 

Nordic Interim Executive Solutions fyller 15 år i år och är ett av de bolag som har funnits längst på den nordiska marknaden och är idag ett seniort team med en optimal blandning av erfarenheter. Hittills har man levererat mer än 500 uppdrag och flest exekutiva, seniora uppdrag.

    – Att kunna hjälpa våra kunder att lösa komplexa problem på ledningsnivå och se de fantastiska resultat våra exekutiva interimchefer levererar på kort tid är otroligt stimulerande. Mandatet och den exekveringskraften mandatet resulterar i, i kombination med en ensidig lojalitet till uppdraget är helt avgörande för resultaten, säger Charlotta.

Hon menar att interimuppdragen blir flera på grund av makrotrenderna som formar arbetsmarknaden just nu. Fler företag behöver hjälp av seniora team istället för mer juniora pyramider, då man ser att värdet och priset i förhållande till levererat resultat är mycket bättre med seniora, erfarna ledare. Executive Search tar för lång tid och ett PE portföljbolag har inte möjlighet att vänta i 6-12 månader innan rätt person är ombord. Tillgången på och det totala antalet seniora och mycket kvalificerade personer runt 40+ har ökat signifikant, baserat på att fler människor vill ha större flexibilitet och arbeta som oberoende exekutiva ledare och högkvalificerade specialister.

    – Att driva ett företag idag har stora likheter med att driva ett projekt. Flexibilitet och förmågan att agera snabbt blir avgörande för konkurrenskraften, säger Charlotta. 

Hon avslutar med att ge tre tips om interimlösningar:

1. Exekutiva interimsledare skapar snabb och flexibel access till rätt kompetens just när behovet uppstår, vid exakt rätt tidpunkt. Detta resulterar i att kundens organisation kan agera agilt och snabbt vid förändringar. Fundera på om interna lösningar eller konsultlösningar fyller de faktiska behov som finns.

2.Med interimslösningar får kunden en variabel kostnad och mindre fasta kostnader, vilket optimerar kostnadsflexibiliteten.

3. Med interimslösningar får kunden den erfarenhet och de kompetenser som behövs för den givna situationen, kompetens som kunden inte vill, behöver, har råd eller inte har möjlighet att attrahera som fast anställning. Var realistisk och balanserad i strategisk vs operativ rekryteringsplanering.

Skribent: Anna Bjärenäs

https://www.nordicinterim.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s