Stark efterfrågan på VECTO’s innovativa logistiklösningar

Publicerad av

VECTO är idag en väletablerad systemleverantör med förmåga att leverera innovativa ”Turn Key” anläggningar anpassade till sina kunders speciella behov. VECTO utvecklar, tillverkar och implementerar intelligenta logistik- och materialhanteringslösningar i nära samverkan med sina kunder för att förbättra deras produktivitet och flexibilitet.

Det finns ett ökat behov av innovativa och intelligenta lösningar för logistik och materialhantering. VECTO som grundades för snart trettio år sedan ligger i framkant när det gäller att ta fram innovativa systemlösningar. Från den lilla orten Arkelstorp utanför Kristianstad utvecklar företaget smarta lösningar för stora bolag runt om i världen. Med stark kompetens, energi och kreativitet strävar företaget alltid efter att uppnå sina mål att tillfredsställa och överträffa sina kunders förväntningar. 

    –Kombinationen av våra djupgående kunskaper inom logistik och en god portion kreativitet samt strikt projekt- och ekonomistyrning, gör det möjligt för oss att komma fram till den optimala lösningen till gagn för våra kunder, säger Lars Persson, vd för VECTO. 

VECTO känner en ständigt ökande efterfrågan på sina lösningar och har haft en god orderingång hittills i år. Under årets första åtta månader har de registrerat orders på 100 miljoner SEK. Ytterligare cirka 35 miljoner ska avgöras under Q3 och totalt har de ytterligare 100 miljoner SEK i uteliggande offerter som ska beslutas under år 2023. VECTO arbetar för närvarande med ett flertal olika offerter med stor geografisk spridning där de utöver Skandinavien kan nämna Frankrike, Kina och Grönland.

    –Vi har utvecklat ett unikt koncept inom segmentet ”automotive” för att på ett rationellt sätt vara en del i en framtida återvinningsprocess av uttjänta batteripaket till elektriskt drivna fordon.Vårt koncept är en delprocess för en mer rationell hantering av batteripaket i samband med återvinning av batteri för elektriskt drivna fordon, säger Lars. 

Konceptet är en s.k. ”Pilot plant” där VECTO’s lösningar ska testas och valideras tillsammans med deras utländska beställare. 

    –Efterfrågan på liknande lösningar för hantering och återvinning av batteripaket för elektriskt drivna fordon förväntas bli mycket stor i Europa under de närmsta fem åren och det finns redan ett flertal projekt i planeringsstadiet, berättar Lars. 

Robotlösningar 

Ett annat innovativt och patenterat koncept som VECTO’s har tagit fram är en automationslösning med robotar där man kan hantera de flesta typer av emballage för frukt och grönt och även pallsätta dessa för utleverans till butik.

    –Idag arbetar butikskedjor ofta med en manuell hantering av frukt och grönt där man i deras logistikcentra manuellt och i kyld miljö pallsätter butikspallar efter en given kundorder till respektive butik. I de större butikskedjorna handlar detta om upp till 3.500 emballage per timme och 40.000 – 50.000 emballage per dygn. 

Med VECTO’s patenterade och unika automationslösning med robotar och lastbärare kan dessa volymer pallsättas automatiskt utan manuellt arbete. Vår systemlösning med robotar kan hantera såväl plastbackar som s.k. ”bananlådor” i papp samt även öppna emballage för frukt och grönt i både kartong och trä, säger Lars. 

VECTO’s patenterade lösning handlar primärt om själva robotgrippern samt även lastbärararna som möjliggör förflyttning av butikspallarna mellan robotcellerna under byggnation fram tills butikspallen är färdigbyggd komplett och kan sträckfilmas med plast och därmed bli stabil. Den färdiga pallen sträckfilmas automatiskt och distribueras sedan vidare ut till respektive butik. 

    –Vi har även utvecklat andra lösningar där vi med robotar och automation hanterar emballage för fordonsindustrin. Här lyfter man av pall lock, pall kragar och kontrollerar pallen i botten samt automatiskt staplar upp och bandar dessa för vidare hantering, säger Lars.  

Innovativ och lärande företagskultur

För VECTO är det viktigt att vara en lärande verksamhet. Personalen måste få experimentera med nya tankar och metoder – lära sig av egen erfarenhet och historia. 

På VECTO fokuserar man på att vara bäst – och vi är stolta över vår förmåga att finna kreativa lösningar, säger Lars. Att arbeta för oss ska vara både utmanande och inspirerande. 

    –Efterfrågan på nya innovativa lösningar för logistik och materialhantering är stor och kommer bara bli ännu större framöver. Det känns spännande att vi är med på resan och utvecklar framtidens intelligenta lösningar som effektiviserar, underlättar och förändrar branschen, avslutar Lars.

Text: Isabelle Ibérer

http://www.vecto.com