Banbrytande matchningstjänst för offentliga affärer

Publicerad av

Genom digitala verktyg och expertrådgivning hjälper PublicInsight företag som vill öka sin försäljning mot den offentliga marknaden. PublicInsights tjänst är banbrytande och förenklar processen för småföretagare som med rätt inställning kan öka sin affärsförmåga och dubblera sina intäkter.  

Det görs offentliga affärer för 107 miljoner SEK, 24 timmar om dagen, 365 dagar om året inom alla branscher i Sverige. Idag är marknaden för den offentliga sektorn, enligt Fredrik Tamm, grundare och vd för SaaS-bolaget PublicInsight, full av myter och fler företag borde få tillgång till offentliga affärer. Affärerna uppfattas som svåra att hitta, svåra att förstå sig på och svåra att vinna. Men med vår AI baserade  SaaS-tjänst blir det enkelt.

    –Det görs offentliga affärer till 1 150 miljarder SEK varje år. Vi har identifierat att det finns 420 000 företag som borde vara intresserade av dessa affärer men idag missar många företag affärerna pga att de inte känner till denna stora mark- nad och myter om att det är svårt med offentliga affärer. Men den offentliga kunden är den bästa kompisen för småföretag under en lågkonjunktur, säger Fredrik.  

Ett Tinder för offentliga affärer

PublicInsight är på gång att bygga ett Tinder för offentliga affärer där företag kan matchas med affärer utan att de behöver lära sig hur det går till.

     –Marknaden för den offentliga sektorns digitala tjänster har några år på nacken och de bygger alla på samma princip att man utgår från köparen och att köparen har kunskap och förmåga att presentera de offentliga affärerna så att företagen förstår vad de vill köpa. Dessvärre pratar de inte riktigt samma språk och många av de bolag som skulle kunna göra affärer med offentliga kunder tycker att de borde bli tillfrågade. Eftersom vi talar om en offentlig marknad och en tid av ökande tillgänglighet av data och andra former av matchningstjänster tycker vi att det är dags för den offentliga marknaden att få sitt eget Tinder. Vi börjar med att matcha köpare och säljare men i vår plan finns flera andra matchningsfunktioner som vi vet efterfrågas, berättar Fredrik. Han tillägger:

   –Företagaren får nya möjligheter att göra affärer vilket ger de offentliga köparna bättre konkurrens och i förlängningen får skattebetalarna ökat värde för sina pengar – dvs ett hållbarare samhälle och en bättre välfärd, menar Fredrik.

Att använda sig av PublicInsight är enkelt. Det finns inget krav på förkunskaper, hur man hittar, förstår eller vinner en offentlig affär. Tjänsten öppnar upp både den svenska som hela EU-marknaden på samma ställe till ett och samma pris.

    –Vi presenterar vilka affärer som pågår, och vem som gjorde affärerna senast. Medan vår smarta matchningsfunktion hittar nya affärer kan våra användare lära sig mer om hur marknaden fungerar, vilka kunder det finns, vad de köper, hur de köper m.m. När våra användare sedan hittat en affär de vill vinna finns det både checklistor, mallar och förslag på skrivningar som de kan använda i sin egen offert/anbudsarbete, dvs. allt på samma plats. Skulle man ändå vilja ha experthjälp har vi ett nätverk av affärs- och anbudscoacher som hjälper våra kunder att spetsa till det där lilla extra som kan vara avgörande för att ta hem affären, berättar Fredrik.

Nu när det börjar bli tufft för småföretag att hitta säkra affärer och att det kanske kommer vara ännu mörkare de kommande åren måste de hitta nya vägar och andra affärer. Då är det helt fantastiskt med den offentliga sektorn. De köper lika mycket varje år, de betalar i tid och ofta är kontrakten långa vilket innebär att du kan bygga upp en trygghet med resten av verksamheten genom att ha offentliga affärer. 

    –Vi upplever att vi får mycket förfrågningar om hur vår tjänst fungerar. Vi har samlat alla svar i vår kunskapsbank och jag håller även på att spela in filmer för att nå ut till ännu fler och sprida kunskapen och budskapet till företag, berättar Fredrik.

Sedan PublicInsight öppnade upp deras senaste version av tjänsten har de märkt en markant skillnad i intresse av att Hitta-Fatta-Vinna de offentliga affärerna vilket gör att marknaden för PublicInsight framöver ser bra ut.

    –Vi kommer att öka antalet personer på vår kundsupport för att kunna guida fler småföretag som idag står utanför de offentliga affärerna. Vi har även ett antal nya applikationer som ligger i utveck- lingsplanen, berättar Fredrik.

Efter att ha jobbat i 20 år på den offentliga marknaden anser Fredrik att storleken på bolagen inte spelar någon roll om ett bolag har en tillväxtpotential via offentliga affärer eller inte.

–Med rätt inställning och vilja att agera kan ett bolag utan större problem dubblera eller t.o.m trippla sin offentliga affär på tre år genom ett mer strukturerat arbetssätt. Ett av verktygen för detta är så klart PublicInsight där vi paketerat det mesta till en digital tjänst som finns när du som bäst behöver den, avslutar Fredrik.

Text: Isabelle Ibérer

Läs mer: http://www.publicinsight.se