Innovativa automatiserade lagerlösningar

Publicerad av

Kardex automatiserade lagersystem bygger i grunden på gods-till-person principen: Varorna levereras direkt till operatören i stället för att operatören skall gå och leta efter varorna, vilket innebär en effektiv, säker och ergonomisk lagerhantering. Med de senaste lösningarna LR35, Robomotive och Rocket Solution satsar de nu stort på helautomatisering med målet att förankra sin plats som globala marknadsledare.

Genom sin goda förmåga att utvecklas och erbjuda moderna lösningar som möter marknadens högt ställda krav, har Kardex varit en stabil aktör inom lagerautomation sedan 1950-talet. De befinner sig i en expansiv bransch och det händer mycket inom logistikvärlden just nu. Företag behöver lösningar som kan hjälpa dem att öka sin effektivitet samtidigt som de vill minska sina kostnader och självklart värna om sina anställda. 

Verksamheter som fortfarande använder traditionella lagerhyllor står inför flera utmaningar. Plockarna behöver sträcka och böja på sig för att få tag på vissa varor, det tar lång tid att gå och leta, plocka, kontrollera, lägga i vagnen, sammanställa ordrar och skicka ut. Enligt Kardex behövs automation för att hantera processen snabbare.

 –Automatisering reducerar dessa moment radikalt. Genom att nyttja byggnadens takhöjd optimalt, förvaras varorna på en mycket kompakt yta vilket minskar gångtiden avsevärt. Shuttlevagnslösningar som Rocket Solution  kopplas upp mot kundens affärssystem, hämtar lagrade lådor eller kartonger automatiskt och skickar dem vidare i logistikflödet på ett mycket effektivt sätt. Vertikala Buffertmodulen LR35 levererar artiklar direkt till en ergonomisk plocköppning och laserpekare visar exakt vilka varor som skall plockas för att minska risken för fel, säger Anton Blidberg, Nordisk System Sales Manager på Kardex.

Anton Blidberg
Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget

Genom investeringar i modern robotteknik tar Kardex nu även sikte på helautomatiska lösningar:

     –Föreställ dig en låda som åker och lägger sig framför lagerautomatens öppning. En robotarm plockar begärda artiklar och lådan med sammanställd order åker sedan vidare, packas i en förpackningsmaskin, etiketteras och skickas till en lastbil. Där finns en ny robot som lägger paketet i lastbilen. Processen är både smidig och snabb, förklarar Anton. 

Med hjälp av Robomotive plockrobottar skapas en sömlös anslutning mellan lagerautomater och sorterings- eller packningslinjen. Eftersom lösningen är designad som ”add-on”, kan även existerande kunder på ett mycket enkelt sätt uppgradera nuvarande, semiautomatiserade lösningar till helautomatiska system. Detta är självklart en otrolig fördel eftersom de kan effektivisera sina processer avsevärt med minimal påverkan på befintlig struktur.

Till följd av pandemin, märker Kardex tydligt av att många företag har börjat överväga automation. Vikten av att hålla avstånd gör att man måste se över hur personalen rör sig inne på lagret. Vare sig man använder hel- eller semiautomatiserade lösningar, kan man med fördel minska trängsel samtidigt som man har möjligheten att ge personal andra arbetsuppgifter så att de kan gå ifrån ett ofta väldigt monotont och krävande arbete där många får ergonomiska besvär i längden.

    –Vi har också många exempel på verksamheter där 50–60% av personalen tvingats hålla sig hemma på grund av förkylningssymptom, säger Anton. Men ordrarna måste ju fortfarande ut och där ger automation en otrolig fördel. Maskinerna kan jobba 24 timmar om dygnet om så behövs. Och i de fall man behöver ta in extrapersonal är upplärningsprocessen kort och snabb, det tar endast 5–10 min att lära sig att hantera maskinen.

Automation passar de flesta företag med små och medelstora produkter. Kardex har kunder i så vitt skilda branscher som handel, elektronik, medtech, vård och fordonsindustrin där det många gånger finns mycket specifika krav för hantering av varorna. De samarbetar med kunden i ett långsiktigt partnerskap för att se vilka utmaningar som finns och vad som kan optimeras med lagerautomation. Deras lösningar gör att man kan börja med en mindre installation och successivt skala upp automationen när verksamheten växer och behoven utvecklas. 

Text: Isabelle Ibérer

http://www.kardex.com