Innovativ bränslecellsteknologi som förbättrar miljöavtrycket

Publicerad av

Med myFCs innovativa bränslecellsteknik befinner de sig i framkant av en helt ny innovativ lösning på utmaningarna med hållbar elektrisk mobilitet och gör det möjligt för företag att differentiera sitt erbjudande gentemot sina kunder – både vad gäller användarupplevelse och klimatavtryck.

myFC grundades 2005 som en spin-off från KTH (Kungliga Tekniska Höhskolan) efter 20 års forskning på bränsleceller. Bolaget är sedan 2014 noterade på NASDAQ First North. Michael Glantz, vd för myFC har jobbat i bolaget sedan 2012 och varit med och utvecklat bränslecellstekniken, ansvarat för patenten, teknikorganisationen och applikationsutvecklingen. 

    –Vår innovationsresa har varit lång och krokig. Varför jag säger krokig är för att vi har konstant kämpat med tillgängligheten av vätgas. Vätgas är egentligen en vanlig industrigas men tillgängligheten för gemene man, att kunna tanka eller fylla på vätgas har varit oerhört begränsad. Idag växer dock infrastrukturen för vätgas explosionsartat runt om i världen och är ett hett ämne i medier, säger Michael.

myFC har utvecklat världens tunnaste bränslecell LAMINA™.  Den tunna, modulära och formbara bränslecellen ingår i en  hybridlösning som addresserar samexistensen  med batteri. Tekniken innebär en otrolig flexibilitet för olika applikationer, vare sig det är mindre enheter som elcyklar eller i större applikationer, som lagerrobotar eller last mile delivery fordon. Det är ett bränslecellssystem som konverterar vätgas till elektrisk energi och löser därför några av de begränsningar litiumjonbatterier har. Michael berättar att även den resan har varit lång, med allt från certifieringar till tekniska utmaningar och patent men deras uthållighet, passion och drivkraft har tagit myFC till den framgångsrika nivån de befinner sig på idag. 

     – Det har varit en lång men oerhört lärorik resa.  Resan med vårt egna bränsle har tagit mycket energi och resurser men nu ser vi att infrastrukturen för vätgas expanderar alltmer och därför är frågan om tillgång på vätgas på god väg att bli allmänt tillgänglig. 2019 slutade vi att utveckla vårt egna bränsle och började istället fokusera  på specifika användningsområden för våra bränsleceller, berättar Michael. 

Idag fokuserar myFC på det som enligt Michael kommer att finnas tillgängligt för alla i framtiden, komprimerad vätgas. Den finns idag tillgänglig i tre olika komprimerade former: 200 bar som är standard för industrier, 350 bar för tyngre fordon och 700 bar för bilar. 

    – Vi har nyligen ingått ett samarbete med Nilsson Energy som är ett göteborgs- baserat bolag som tillhandahåller nyckel- färdiga vätgaslösningar, vätgasgenerering på grön och förnyelsebar energi samt lagring av vätgas som vi sedan kan använda till våra bränsleceller. Det är ganska ironiskt att den långa resa vi har gjort med vätgas har varit nyckeln till vår framgång men likaså det största bekymret för oss, förklarar Michael. 

Michael berättar att det finns marknader som har ett lägre effektbehov av själva bränslecellen. Det kan handla om applikationer under 50 watt effekt upp till cirka 1Kw effekt. Infralogistik är ett sådant område som innefattar lagerindustrin med automatrobotar (AMR) som växer otroligt snabbt och Michael menar att det kostar pengar för bolagen att ha en robot som står still och laddar. Därför passar den branschen myFC utmärkt då deras bränslecellsteknik och hybridsystem medgör en tankning på ett fåtal minuter istället för långa stillestånd för batteriladdning. Tekniken ökar dessutom livslängden på batteriet vilket i sin tur resulterar i att roboten kan användas längre utan att batteriet behöver bytas.

    –Vi tittar även på automatiserade fordon (AGV) som är något större. Det är en miljardindustri som är enormt stor och just nu har vi en diskussion med kunder på en global nivå. Soft mobility är ett område där vi har tecknat avtal i somras med en japansk kund för att leverera bränslesystem till en fullt integrerad elcykel. Istället för att ladda cykeln i 4,5 timmar för att få ett fullt laddat batteri kan de med vår teknik ladda den på endast några minuter och få samma energimängd, förklarar Michael. 

myFC:s bränsleceller minskar behovet av litiumjonbatterier vilket i sin tur påverkar miljöavtrycket positivt. 

    –Vår bränslecellsteknik förlänger livslängden på ett batteri upp till fem gånger. Samma effekt blir det på en batteridriven applikation där batteriet slits efter ett tag. Vår teknik balanserar upp hela systemet. Vi minskar behovet av batterier med 80 %, vilket ökar livslängden av batteriet. Bränslet vi använder oss av är vätgas och vi rekommenderar att våra kunder använder sig av en vätgas som är grön dvs producerad på förnyelsebar energi som vind, sol eller vatten. När du har den kombinationen med en bränslecell, mindre batteri och dessutom längre livslängd med förnyelsebar energi påverkar det klimatavtrycket positivt och det kan nog inte bli mycket grönare än så, avslutar Michael. 

Text: Isabelle Ibérer

https://www.myfc.se