Förberedelse inför begåvningstest vid rekrytering – kan säkra drömjobbet!

Publicerad av

Begåvningstester blir allt vanligare vid rekrytering men ju tidigare användaren börjar öva desto bättre. Varje individ är unik och har olika förutsättningar och därför är det fördelaktigt att ha en individanpassad inlärning inför ett begåvningstest. Företaget SquidFactor erbjuder det. ”Även små insatser ger förbättringar, särskilt om metoden är anpassad efter det” menar Johan Ranstam, medgrundare av SquidFactor.

Äntligen ringer telefonen och du har fått en arbetsintervju! Men det är inte vilken arbetsintervju som helst utan för drömjobbet som du har väntat på länge. Nerverna börjar kännas av och du försöker förbereda dig så gott det går men ovissheten om vilka frågor eller tester som kommer i processen medför att nervositeten stiger ännu mer. Idag kan ett begåvningstest stötas på inom många olika branscher vid rekrytering och om du kan förbereda dig inför ett sådant test, finns en större chans att säkra drömjobbet – eller antagningen till vissa utbildningar.

    –Jag och medgrundaren Mario Löfendolk kom i kontakt med forskaren Max Larsson Sundqvist som då doktorerade på Stockholms universitet. Max är forskare inom psykologi och jobbar en hel del med psykometri. Vi diskuterade med honom om hur vi kunde förstärka möjligheterna att förstå logiken i ett begåvningstest. Övningarna bygger på en speciell återkopplingsslinga (feedback loop) som vi använder för att förstärka just när man förstår frågan, berättar Johan.

Ta ställning till hur du tidigare tänkt, utveckla din förmåga att förstå resonemanget, och förstärk inlärningen. Dessutom, förståelse på ett område kan hjälpa förståelse på ett annat område – så kallad transfer effect, säger Johan. 

SquidFactor kan hjälpa dig på vägen till drömjobbet. Oavsett om det handlar om att ta dig till en intervju, karriärutvärdering på en befintlig arbetsplats eller att komma in på en utbildning. Hjälpen kommer i två former – genom att göra dig mer bekväm med begåvningstester, och genom att spetsa ditt resultat i testerna.

     –Vi använder oss av Artificiell Intelligens (AI). Du kan nå tjänsten via telefon, dator eller ipad. Vår algoritm känner av vad du är bra på eller mindre bra på och hittar rätt nivå på det du ska arbeta med, och rekommenderar om du ska arbeta i ett flöde av frågor och återkoppling, titta på ett webbinarium eller göra ett simulerat test. Sedan ser vi till att förbättra förståelsen på de områden som behöver putsas till och växelvis låta dem förstärka varandra. Principen är densamma oavsett om du övar allmänt i god tid, eller specifikt inför ett test någon dag bort, berättar Johan.

Alltför ofta står nerver eller bristande erfarenhet i vägen men i SquidFactors tjänst får användaren hjälp med att på kort sikt bli mer bekant med situationen, frågorna och resonemanget kring begåvningstester. På medel eller lång sikt kan förmågan att lösa problem öka.

    –På uppdrag av en av våra största företagskunder gjorde vi en studie där cirka 300 personer deltog, och alla fick göra ett test med frågor från olika begåvningstester. Ungefär hälften hade förberett sig med SquidFactor, och de fick ett väsentligt bättre resultat.

SquidFactor-användarna fick cirka 15 % bättre resultat. Det kanske inte låter som så mycket, men det innebär att du kommer att få rejält mycket bättre resultat i begåvningstester, menar Johan. 15 % procent kan innebära att du blir bättre än 30 % av deltagarna. Det är en väsentlig skillnad när arbetsgivarna sitter och värderar två personers resultat mot varandra.

    –Trenden går mot fler tester och i år har vi verkligen nått ut. Vi siktar på att omsätta 6-8 MSEK nästa år, och i år ska vi införa minnesträning och hjälpa användare att förstå personlighetstester. Tester är bra verktyg, men de är till för arbetsgivare, inte för arbetssökande. Då vill vi kunna vara dem som tar kandidaten i handen och hjälper dem att säkra drömjobbet, avslutar Johan.

Text: Isabelle Ibérer

https://app.squidfactor.se