Småjobb som gör stor skillnad för våra unga

Publicerad av

Yepstr är appen där familjer kan ta hjälp av ungdomar i sitt eget område för barnvakt, läxhjälp och andra enkla ungdomsjobb. Med visionen att 2025 bli världens främsta arbetsgivare för ungdomar har Yepstr hittills hjälpt tusentals ungdomar till sitt första jobb. ”De första jobben är extremt viktiga för en ung persons utveckling, långt mycket viktigare än vi någonsin tidigare trott” säger Jacob Rudbäck, VD för Yepstr.

Hela idén till Yepstr började med ett telefonsamtal. Det var Jacobs pappa som ringde och frågade om han kände någon som kunde hjälpa till i trädgården. En vanlig fråga kan man tycka om det inte var för att Jacob då var 29 år gammal och befann sig på andra sidan jordklotet. Under samtalet slog det honom hur svårt det fortfarande är att hitta hjälp. Och hur konstigt det är när det finns så många duktiga ungdomar i närheten som hade älskat ett extrajobb. Lösningen var en app i mobiltelefonen som idag heter Yepstr.

    –För mig handlar Yepstr om möjligheten att hjälpa fler unga till sina första jobb eftersom jag vet hur enormt viktigt det är för en ung människas utveckling. Det där första jobbet är så mycket mer än bara lite extrapengar i fickan, det ger självkänsla och optimism när man själv får upptäcka att världen är ett smörgåsbord av möjligheter, berättar Jacob.

Störst i Sverige på barnvakt

Via appen Yepstr kan man ta hjälp av duktiga ungdomar i närområdet för enkla, ofarliga tonårsjobb såsom barnvakt och läxhjälp.

    –Vi ser till att allt är tryggt, att ungdomarna får bra löner och villkor samt att man slipper tänka på allt det tråkiga som skatter, arbetsgivaravgifter, RUT-avdrag, pensionsinbetalningar, moms och kvitton, säger Jacob.

Yepstr’s fyra största kategorier är barnvakt, läxhjälp, hundpassning och enklare trädgårdsjobb. Men det är just barnvakt som tagit fart på riktigt för Yepstr.

    –Tjänsten barnvakt har verkligen exploderat för oss! Redan 2020 hade vi flest barnvakter i Sverige och nu i år räknar vi med att bli störst även sett till omsättning. Anledningen till den snabba tillväxten är våra  kunder som sprider ordet åt oss. Vi har hört flera historier om hur de provat massvis av andra tjänster men att de via Yepstr äntligen lyckades hitta ”den perfekta barnvakten”. Som ofta råkar bo precis över gatan, skrattar Jacob.

För att kunna ta ett jobb via Yepstr måste man vara mellan 15 och 24 år gammal. YEP står nämligen för ”Young Entrepreneur” och hela plattformen är unikt skapad för att hjälpa ungdomar till jobb. 

Världens säkraste plattform

    –Säkerheten på Yepstr är det vi är mest stolta över. Eftersom vi hjälper unga till jobb måste vi vara världens säkraste plattform. Detta gör vi i tre olika steg -verifiera, kontrollera och agera. Alla som använder Yepstr verifierar sig med BankID. Är man under 18 år så måste man även bjuda in en vårdnadshavare som måste verifiera sig med BankID och godkänna att man jobbar via Yepstr. Vi uppdaterar kontinuerligt vårdnadshavaren om vilka jobb som ungdomen tar samt uppmuntrar dem att följa med själva och träffa uppdragsgivaren, berättar Jacob.

Det är hård kontroll över alla meddelanden och uppdrag som genomförs via Yepstr. De säkerställer att såväl ungdomar som uppdragsgivare är insatta i vad som gäller genom löpande frågeställningar och kontroller inuti appen. Under sommaren 2021 så kommer Yepstr implementera bakgrundskontroller (inklusive en kontroll av brottsregister) på alla användare. Om någon användare skulle bryta mot Yepstr’s villkor stänger de ner deras konto samt skickar in en polisanmälan. Användarnas säkerhet är och kommer alltid vara det viktigaste för Yepstr.

100 miljoner unga till jobb före 2030

    –Trots att Covid-19 har påverkat oss negativt ser vi en förvånansvärt stark tillväxt nu under 2021. Vi växer varje månad och 2021 kommer vi att omsätta över 10 miljoner kronor, vilket är en ökning på över 600% gentemot 2020. 2025 kommer vi att vara världens främsta arbetsgivare för ungdomar och 2030 räknar vi med att ha hjälpt över 100 miljoner ungdomar till sina första jobb.

Vi bygger Yepstr för att bli den positiva samhällskraft som vi själva saknat. Tänk dig en värld där ungdomar upplever att de har fått en chans. Där grannar återigen lär känna varandra. Där äldre får hjälp och ensamstående småbarnsföräldrar får en chans att andas. Där framgång inte längre beror på var du är född och vad dina föräldrar heter, menar Jacob.

Text: Isabelle Ibérer

http://www.yepstr.se

Du hittar Yepstr i Google Play och Appstore!