En BioCentrisk ljuslösning är framtidens arbetsplats

Publicerad av

Med sin banbrytande tekniska uppfinning BioCentric Lighting™ har det svenska innovativa företaget BrainLit patent på ett avancerat, responsivt, självlärande system som skapar dagsljusliknande miljöer inomhus. I november 2020 lanserade de världens första personliga, uppkopplade, dynamiska och fristående LED system, BrainLit Alven™.

Ljuset. Kanske du minns den soliga sommardagen då du sprang i det höga gräset tillsammans med en vän när du var liten. Eller den där mysiga midsommarkvällen då du beskådade en solnedgång i skärgården. Alla dessa ljusminnen är personliga. Faktum är att dagsljuset får oss att må bra. Företaget BrainLit grundades av Tord Wingren 2012 och fokuserar på hälsa, teknologi och välmående. Med andra ord vad det är som får oss att må bättre och prestera bättre. Av människans 25000 gener så är 20 % direkt kopplade till ljusberoende. Det innebär att 5000 gener kräver och påverkas av ljus.

    – Vi som däggdjur behöver 6-8 timmars naturligt ljus per dygn för att vi ska leva ett cirkadiskt, hållbart liv. Gör vi inte det manifesteras det i att vi får en icke hälsosam sömncykel. Det resulterar i följdsjukdomar där det finns en stark koppling till kardiovaskulära sjukdomar och cancer, diabetes, fetma och minnesrelaterad problematik. Detta är en konsekvens av att vi lever ett liv som vi inte är designade för att leva. Med takt i att den här kunskapen blir mer allmän leder det till ett enormt intresse för det vi gör, säger Niclas Möttus Olsson, VD för BrainLit AB.

Resultat av BioCentriskt Ljus

De verksamheter som BrainLit idag levererar ljussystem till är framförallt sjuk och hälsovård, kontor, skolor och hotell. Det är fasta ljussystem som byggs in i fastigheter. BrainLit gör mätningar i de flesta av deras installationer och grovt räknat brukar sjukfrånvaron gå ner mellan 30-50%  hos de som använder sig av BioCentric Lighting™ som i sin tur leder till att produktiviteten går upp. Mår man bra och är alert och frisk, är det lättare att producera. Efter positiva reaktioner om välmående på jobbet och ökad energi i skolan bland elever, har efterfrågan varit stor från användare av BioCentric Lighting™ att även ha det i hemmiljö som till exempel vid hemmakontor eller hemstudieplatser. Därför utvecklades BrainLit Alven.

    – Alven har samma tekniska kapacitet som våra stora fastbyggda system. Ett avancerat styr- och censorsystem, ljusmätare, och acceleratorer. Det är en mycket teknisk kompetent produkt som vi brukar kalla ett fristående system och inte en fristående produkt. Alven kan med fördel placeras på en mindre arbetsplats, kontor, äldreboende eller någonstans där miljön kan förbättras. Resultatet blir de fina biologiska effekterna. Just nu har vi ett 100 tal enheter runt om i världen som testas med fantastiska resultat, berättar Niclas. 

Designen 

Alvens design är en healthtech produkt.Vit, mimimalistisk och stilren. Mycket skandinavisk. Men BrainLit har ingått ett samarbetsavtal med danske modedesignern Ilse Jacobsen som nu kommer att börja designa ”skins” för Alven. De kan till exempel göras i björkmönster, fotbollsmönster, mörk valnöt eller bambu. Med fördel kan den beställas i vilket mönster som helst för att passa in i miljön som den används i.

    – Vi har inte kompromissat med effekten av vad vi levererar. Designen av produkten har vi gjort utifrån de värden de ger. Tack och lov har det resulterat i en produkt som jag tycker ser spännande ut! Den skandinaviska designen har väckt ett enormt intresse, inte minst i USA. Vi jobbar intensivt med att situationsanpassa upplevelsen av teknologin. Vår vision är, att teknologi och design måste samverka, för att man ska kunna känna att det här är en produkt som verkligen levererar hälsa och välmående ur flera perspektiv, inte bara biologiska men även det estetiska perspektivet, menar Niclas.

Samarbeten

BrainLit är ett healthtech och wellbeings företag med en fot i forskning och utveckling samt en fot i verkligheten där deras kunder befinner sig. För att behålla fokuset och för att ligga i teknisk framkant behöver de fokusera på det som de är skickliga på, nämligen att utveckla teknologi för framtiden. 

    –All tillverkning av det vi innoverar lägger vi ut på tredje partners och i det här fallet svenska NOTE som är tillverkare av Alven. Produkten är framtagen och utvecklad i Sverige men även tillverkad i Sverige. När det sedan gäller att leverera de produkter som är tillverkade i Sverige till kunder runt om i världen så har vi tecknat ett exklusivt avtal med Arjo som distributionspartner för sjukhus och hälsovård segmentet. Arjo har 1000 säljare som besöker vårdhem och sjukhus runt om i världen för att förklara hur vår teknologi kan påskynda tillfrisknandet hos patienter, berättar Niclas.

Vision för framtiden

BrainLits långsiktiga målsättning är att förbättra människors liv med BioCentric Lighting™.   

     – I och med att vi arbetar med forskning och utveckling, drivs vi av att få så många människor som möjligt att uppleva hur det känns att leva ett Biocentriskt liv, och ett liv som vi är designade för att leva .

Ljus är extremt personligt. Det finns inte ett ljus som är rätt för alla. Därför är det viktigt att även jobba med det individuella ljuset. Det går inte att förutsätta att alla mår bra av samma ljus på en arbetsplats och vad BrainLit kan åstadkomma är, att vi kan adressera varje individs unika behov av rätt ljus vid rätt tillfälle, avslutar Niclas.                  

/Text: Isabelle Ibérer    

http://www.brainlit.com