NovaPros cirkulära foderproduktion med fluglarver är framtiden

Publicerad av

Cirkulär foderproduktion är ett tillvägagångssätt som syftar till att minska miljöproblemen och beroendet av långväga transporter av råvaror. Genom att använda vegetabiliska rester såsom överblivet bröd från bagerier och överbliven frukt och grönt i den lokala butiken är det istället möjligt att lokalt odlade larver kan användas som råvara i foder. Företaget NovaPro lanserar därför en hållbar och högteknologisk lösning för lokal och småskalig odling av fluglarver.

Idag råder det brist på djurfoder, vilket påverkar miljön negativt. Fisk, fågel, gris och nötkreatur matas till stor del med soja som är rikt på protein. Problemet är att soja inte är särskilt hållbart: 80% av all soja som odlas i världen går till foder för djur. Soja odlas i främst i Asien, Sydamerika och USA. För att utfodra djur i Sverige innebär det dels långa transporter samtidigt som man istället för att odla soja kan odla spannmål som mat till en svältande befolkning. Även ekosystemen i Sverige påverkas negativt. Stora mängder näringsämnen släpps ut från land där konstgödning som används i jordbruk innehåller stora mängder näringsämnen som orsakar övergödning i våra hav. Östersjön har drabbats hårt och mår inte bra. Men det går att göra något åt det här. Företaget NovaPro samarbetar med SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, och Vinnova i ett nationellt projekt för att ta fram en ekologiskt hållbar produktion av protein och naturgödning som istället baseras på vegetabiliska rester. NovaPro vill göra det enkelt att starta upp småskalig lokal odling av larver och tillhandahåller utrustning, utbildning och tjänster som säkerställer god kvalitet och effektivitet.

   – Genom att få igång en lokal insektsbaserad proteinproduktion kan vi minska utsläppen i Östersjön. Det finns få produktioner av larver idag. Mycket på grund av att Sverige styrs av EU-lagstiftningar där lagstiftningen är omogen och behöver exploatera mer inom området av att insekten ska agera huvudingrediens som protein. Det är ett i Europa ett relativt outforskat område som behöver mer forskning och framförallt behöver det få mer uppmärksamhet och acceptans i samhället. I dagsläget är det ett fåtal insekter som är godkända som livsmedel inom EU, t ex mjölmaskar. Svarta soldatflugor, som vi vill använda, får än så länge endast användas för djurfoder, men vi på NovaPro ser inte detta som något problem då det är främst djurfoderindustrin som vi vill förändra. EU vill dock lösa problemet och lagstiftningarna går ändå i helt rätt riktning, berättar Patrik Hallén, vd och medgrundare NovaPro.

    –Vi tror verkligen att vi kan minska klimatavtrycket rejält genom att omvandla vegetabiliska rester till protein och naturgödning, som därmed kan ersätta importen av soja från utlandet, fortsätter Patrik. Foder som är baserat på insekter istället för t ex fiskmjöl har, förutom miljöaspekten, även en positiv inverkan på livsmedel. Nyligen uppmärksammade Råd & Rön att det giftiga ämnet PFAS finns i onyttiga mängder i ekologiska ägg. Orsaken är att giftiga ämnen läcker ut i haven som fiskarna får i sig. Fiskmjölet används sedan som foder till ekologiska höns som överför det giftiga ämnet till äggen. Med larver som hönsfoder finns inte detta problemet. 

Småskaligt och lokalt

I Europa finns ett fåtal storskaliga anläggningar som sköter hela processen från flugägg till larv till mjöl.

    –Vi tänker precis tvärtom. När alla säger storskaligt och centraliserat säger vi småskaligt och lokalt, säger Patrik.

Ingen i Sverige har tagit fram en småskalig lösning som kan användas ute i kommunerna. Det är där odlingen ska vara. NovaPro vill inte odla utan istället vara en möjliggörare för kommuner och kommunala avfallsbolag, men även lantbrukare och biodlare kan faktiskt skapa extra sidoinkomster.

    –Framförallt kan kommuner skapa arbetstillfällen för till exempel personer som står utanför arbetsmarknaden men som vill ha en meningsfull sysselsättning. NovaPro slår ett slag för miljön och social hållbarhet, och det är perfekt för kommuner som behöver jobba med hållbarhet på alla fronter, menar Patrik.

Men hur fungerar den cirkulära foderproduktionen?

1. Svarta soldatflugor lägger ägg som kläcks till små larver.

2. Vegetabiliska rester används som mat till larverna som växer till full storlek på 10 dagar.

3. Larver kan antingen ges levande direkt till höns, eller så mals de till ett proteinmjöl som används till djurfoder.

4. Djuren utfordras med ett lokalt producerat, hållbart djurfoder vilket ger en positiv effekt på vår miljö.

    –Vi är med och kan tillföra kompetens. Vi vill ta bort varenda tröskel och hinder som finns för att kommunerna i Sverige ska komma igång med larvbaserad proteinproduktion. Vi hjälper även till med kunskap kring tillstånd och köper all produktion som man inte får avsättning för lokalt. Utrustningen som används för odlingen är högteknologisk tack vare en finsk partner. De har utvecklat en automatiserad övervakning och styrning av klimatet i odlingscellen. Larverna behöver 27 grader varmt och en luftfuktighet som gör att de växer optimalt. Bodens kommun är en av de första kommunerna som valt att satsa på larvodling, och där planerar man att med NovaPros hjälp etablera en anläggning som består av tre stycken 20-fots fraktcontainrar som konverterats till odlingsceller. Vi ska naturligtvis se till att kommunerna inte behöver investera i dyr utrustning utan de ska kunna hyra den från oss. Meningen är att de ganska snabbt ska få ett positivt kassaflöde, säger Patrik. 

Patrik hoppas på att NovaPros koncept är så pass starkt att de kan ta det på export så småningom. 

    –Vår vision är att rulla ut vår småskaliga cirkulära foderproduktion, först i Sverige, sedan Europa och förhoppningsvis vidare förbi Medelhavet till Afrika. Och som sagt, det är inte vi som ska odla. Vi kommer hjälpa till att göra det möjligt för andra att starta produktion av larver. Vi ser att det är genom en småskalig cirkulär larvproduktion som det är möjligt att minska ett beroende av globala råvaror. Vi vill hjälpa andra att minska en negativ miljöpåverkan inom foderindustrin, avslutar Patrik.

Text: Isabelle Ibérer

På bilden: Patrik Hallén, vd och medgrundare NovaPro

Läs mer på: http://www.novaprotein.se