Varje enskild lax behandlas med omtanke

Publicerad av

Norsk laxodling har till och från lyfts fram i media på ett negativt sätt och många laxtillverkare dras över en kam. Även SALMA. Men SALMA skiljer sig på flera olika sätt från andra laxproducenter när det gäller odling och hantering av laxen och arbetar kontinuerligt med att bli ännu bättre i framtiden.

SALMA är en lax som är så färsk som lax kan bli. SALMAS lax säljs i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike och Schweiz med över tusen ton varje år. 

    – SALMA introducerades på svenska marknaden för ca tio år sedan och drevs fram genom duktiga och entusiastiska kockar som såg SALMAS unika produktegenskaper. Först kunde man bara gå och smaka samt köpa SALMA på exklusiva matmässor men produkten blev en omedelbar snackis, säger Anna Olsson, Sverigechef på SALMA . 

SALMAS laxar börjar sitt liv som rom och yngel i en smoltanläggning i Kvednavikjo på Bömlo i Hordaland. Där stannar de i ett år. Laxarna får ett foder av hög kvalitet för att SALMA sedan ska kunna erbjuda en slutprodukt av hög kvalitet.  

    – Att skörda från havet kräver vishet. Engagemanget för fiskens välbefinnande och hela råvarans värde är centralt, säger Anna. 

Vidare går laxen från sötvatten till saltvatten. Bremnes Seashore levererar 70% av fisken till SALMA där den växer i fyra olika odlingsburar tills den blir ca fem kilo. I burarna finns 185000 laxar i varje bur där endast 1 % är fisk och resten vatten, vilket är dubbelt så stor plats för fisken än vad branschstandarden kräver. 

   – Filosofin om att varje enskild fisk ska behandlas med omtanke är själva grundprincipen i produktionen. Fisken får inte störas i onödan så vi använder avancerad teknik för att se till att laxen har goda levnadsförhållanden. Våra medarbetares jobb går ut på att fisken alltid ska ha det så bra som möjligt, berättar Anna.

SALMA är bäst i klassen och har Norges högsta hygienstandard. De har byggt upp ett system för bra produktionslinjer som är hygieniskt designade. Det är lätt att hålla rent och kvaliteten blir utmärkt. Om inte fisken håller SALMA kvalitet sorteras den bort. Det är huvudsakligen människor som förädlar SALMA, inte maskiner. Det går endast fyra timmar från det att laxen lämnar vattnet tills den är vakuumpaketerad och SALMA har full kontroll längs hela värdekedjan.

   – Laxen behandlas och paketeras på ett alldeles särskilt sätt som garanterar en smakupplevelse i särklass. Genom vår respekt för fisken utnyttjar vi i största möjliga mån även de delar som inte används till loin. En del av biprodukterna säljs som mat, och resten används till produktion av fiskolja, djurfoder och proteinpulver. Genom att köpa SALMA kan vi utnyttja de delar av fisken som du inte själv skulle kunna utnyttja hemma på köksbänken. Det gör vår produktion hållbar och miljövänlig, säger Anna.

Efterfrågan av SALMA lax från butik i Sverige kom relativt snabbt från våra största butiker främst i Storstäderna. Initialt så såldes SALMA på de stora matbutikerna i Stockholm och Göteborg men med åren så har efterfrågan ökat och våra konsumenter kan idag köpa SALMA på de flesta butikerna runt om i landet.

     – För oss på SALMA i Sverige är det viktigt att få fram de fina produktegenskaperna som SALMA har och vi arbetar väldigt mycket med demonstrationer och provsmakning på våra butiker över hela landet. Många av våra konsumenter är intresserade av mat och matlagning så inspirerande recept är också en viktig del av vår marknadsföring, säger Anna.

Under Coronakrisen så upplever Anna att många av deras konsumenter unnat sig finare och kanske något mer påkostade måltider hemma istället för att äta ute på restaurang. Här har många valt SALMA som alternativ då det både är nyttigt, gott och väldigt enkelt att tillaga och variera sig med. ”Lyxig vardag med SALMA” har blivit ett nytt begrepp och deras mest trogna kunder under våren och sommaren. 

   – Vi har alltid arbetat långsiktigt och vår plan är att fortsätta arbeta i samma anda framöver. Kvalitén och kunden i första hand och som största prioritet kommer att vara vårt fokus även i framtiden. Om fem år är min förhoppning att SALMA ska vara det självklara valet för varje svensk när man står i butik och väljer sin middag, oavsett om det är vardagslyx eller festligt till helgen, avslutar Anna.

Text: Isabelle Ibérer

Kika gärna på SALMAS hemsida för härliga tips och recept!    

ww.salmalax.se