Co-working skapar gemenskap under helt nya förutsättningar

Publicerad av

Vi lever just nu i en spännande tid för co-workingbranschen. Pandemin har inneburit stora utmaningar för kontor och konferens. På The Park har man märkt av det, men också en ny, stor efterfrågan från företag som behöver lite mer flexibla kontor och kontrakt.

Typiska kunder till The Park är kreativa näringar upp till 20 personer, men nu har man även blivit kontaktade av företag som är 20-100 personer, som inte kan skriva på och förnya sina fasta ytor/kontorslokaler, utan behöver mer flexibla kontrakt för framtiden. Dessa söker sig nu till en mer kreativ miljö där man får stöd med infrastruktur, service och företagskultur, happenings, event och nätverkande. 

Under Coronapandemin har The Park ställt om flera av sina konferensrum till studios där medlemmar, externa företag samt The Park själva kan köra livesändningar av kick-offer, konferenser, podd-studior och live-studior.

    – Vi såg ju ganska snart en stor förändring. I början bokades en mängd konferenser och event av, men efter ett tag började man snarare boka om till ett nytt format. Baserat på det har vi ställt om ett antal rum och öppnar ytterligare studios framöver. Här kan företag köra heldagsutbildningar och individer kan göra presentationer i professionell studiomiljö, berättar Mikael Ahlström, CEO och grundare till The Park. 

När restriktionerna under pandemin var som strängast höll The Park ett ekonomiforum med talare och paneldebatter kring omställningsstöd, permitteringar, vad man kan göra som företagare etc.

    – Vi var snabba med att säkerställa en relevant dialog med och funktion för våra medarbetare, även om det var via digitala medier, berättar Mikael.  

Hos The Park vill man skapa ett intresse och engagemang för att nästa arbetsplats kan vara mer flexibel ur ett plats- och storleksperspektiv, men också mer dynamisk och kreativ. En plats där ens medarbetare kan växa och utvecklas. 

    – Vi har drivit kreativa kontorsmiljöer sedan 2002 och övat på vad det innebär att skapa miljöer där folk trivs, känner tillhörighet och kan växa fysiskt med resurserna runtom, event, lokaler, etc, men också hur kontoret kan göras till en plats för lärande, tillväxt med mingel och där man kan hitta kunder och leverantörer, eller komma på bra idéer vid kaffeautomaten. Vi har såväl torsdagsföreläsningar och nätverksforum, som yoga på tisdagar. Vi vill vara ett stöd i att hitta balans i livet och i lärandet, säger Mikael. 

Just nu är vi inne i ett skifte. Från att företag tidigare valde kontor baserat på kvadratmeter och läge, eller kontorshotell efter servicenivå och inredning, letar många nu efter den plats som ger störst möjlighet att låta individen, teamet och bolaget utvecklas och frodas. Detta ger co-workingföretag en ny typ av spännande leveransutmaning. 

    – Det är stor skillnad på att leverera kvadratmeter och på att leverera en tillväxtmiljö. Även om det varit en utmanande tid som entreprenör och innovatör har det också varit en spännande period när förutsättningarna förändrats i så hög takt. Då måste man också hänga med och förändras i samma takt, säger Mikael.

     – Något man efterfrågar på morgondagens arbetsplats är flexibilitet. Man vet inte hur många man kommer att vara och inte hur många som kommer att jobba hemifrån i framtiden. Vi har nu koncept som låter våra kunder välja både rum, några fasta platser, ett par mobila platser och resten loungeplatser. När företag nu väljer kontorsmiljö blir det som att plocka lösgodis för att mixa sin egen kontorskonstellation, det är väldigt stor skillnad mot en fast kontorsmiljö. Vi skapar medlemskap för våra medarbetare baserat på behov, som låter dem ha sitt eget men ändå tillhörigheten och den dynamiska miljön, närheten till inspirationsfrukosten, pingisturneringen eller påsklunchen, säger Mikael. 

Pandemin har inneburit många förändringar för arbetsplatsen. På The Park tror man att några kommer att hänga kvar även när detta är över. 

    – När man framöver pendlar till jobbet och upptäcker att kontoret bara bjuder på skrivbord och wifi, vilket man har hemma, kommer kraven på kontorsmiljön att öka. Vi tror att medarbetarna kommer att söka en miljö som stödjer deras driv och engagemang att leverera på jobbet, som ger inspiration och gemenskap. Vi kommer att kliva in i en ny värld som består av väl valda delar av det gamla och det nya. Allt kommer förhoppningsvis inte vara virtuellt och digitalt, men vi kommer att ha lärt oss många nya verktyg som i en god mix med det bästa från det gamla kommer att komponera framtidens arbetsplats och framtidens arbetsliv, avslutar Mikael.

Skribent: Anna Bjärenäs

http://www.thepark.se

Hem