Ny renhållningsteknik gör världen redo för det nya normala

Publicerad av

Covid-19 har inte bara slagit hårt mot många företag och branscher, utan också förändrat vårt sätt att se på hygien och renhållning. Med utgångspunkt i dessa omständigheter har helt nya produkter sett dagens ljus hos företaget Hyrtoaletten.

Hyrtoaletten är ett franchiseföretag som hyr ut toaletter och vakuumsystem med fullservice (hämtning, lämning, tömning och städning), till festivaler, idrottsevenemang och event. Företaget har 21 franchisetagare i Sverige, två i Norge och en på Åland och i vissa regioner sysslar man även med långtidsuthyrning av toaletter till badplatser och golfbanor, samt handhar skötseln av kommunens offentliga toaletter. Vanligtvis är sommarmånaderna högsäsong, telefonerna går varma och man behöver ta in extrapersonal. 2020 är första gången sedan starten 1993 som telefonerna inte ringer och ingen extrapersonal har anställts. En stor del av omsättningen har gått förlorad i och med vårens inställda evenemang. Det såg riktigt mörkt ut för företaget när pandemins omfattning började gå upp för Pia Arvidsson, grundare och VD på Hyrtoaletten. I ett försök att slippa permittera eller säga upp medarbetare funderade hon på alternativa inkomstkällor och fick något som skulle visa sig vara en briljant idé. 

   – I dessa tider, när alla evenemang är inställda, var jag tvungen att komma med något nytt. Halva verksamheten gick bort i och med Covid-19, jag hade förtvivlade franchisetagare och personal som inte visste vad de skulle göra. Alla har fått hoppa in och göra sånt de inte brukar göra. Det finns olika sätt att ta sig ur en kris, ett är att gasa sig ur den. Jag kände att vi behövde hitta något som gör att vi kan hålla oss kvar på marknaden, berättar Pia.

Idén uppstod när en av Hyrtoalettens leverantörer hörde av sig. Pia fick reda på att de sålde en substans, hypoklorsyra, (HOCl), som på ett säkert och skonsamt sätt dödar 99,9 procent av alla bakterier och virus, inklusive Coronavirus.

     – Jag kände att jag var något på spåren och såg till att bli återförsäljare av hypoklorsyra och utrustning för att applicera medlet. Sedan läste jag på och sökte och fick tillstånd för att utveckla en helt ny serie produkter baserade på ämnet. Nu har vi skapat ett varumärke runt omkring det, utbildat kunder och personal och skaffat referenser, säger hon.

Hypoklorsyra bildas genom att vatten och koksalt genomgår elektrolys. Det är ett miljövänligt och helt ofarligt ämne som använts länge för sårläkning inom vården och för vattenrening i vattentankar på fartyg exempelvis. Våra vita blodkroppar producerar hypoklorsyra för att bekämpa virus och bakterier. Genom att angripa proteiner i mikroorganismernas cellmembran och förstöra dem brister de och dör. Detta gör att hypoklorsyra fungerar även på bakterier som är resistenta mot antibiotika. Det nya är att det nu framställts hypoklorsyra i en form som är hanterbar, vilket Pia snabbt fick upp ögonen för. Resultatet blev en serie produkter under varumärket Aquades. 

    – Skumtvålen vi använder i våra 3000 mobila toaletter i kedjan var tidigare baserad på Klorhexidin, vilket dödar koliebakterier och annat, men inte är nog för att döda alla virus. Alkohol hade vi tidigare men det fick vi sluta med, eftersom besökare på festivaler dricker upp tvålen och den ibland används till att elda upp toaletterna med. Jag kom på att om vi kunde blanda hypoklorsyra i tvålen så kommer vi att ha en produkt som både rengör och desinficerar. Så föddes Desifoam premium, berättar Pia.

Den gångna vårens ökade efterfrågan på handsprit gav även upphov till idén om Aquades, ett ofarligt, vattenbaserat handdesinfektionsmedel med hypoklorsyra, som finns i mindre dispensers som kan sättas upp i offentliga miljöer och på toaletter. 

    – Vi vill kunna sätta ut behållare med handdesinfektion på köpcenter, hotell och i offentliga miljöer och företag eller kommuner ska kunna prenumerera på tjänsten, säger Pia.

Ett samarbete inleddes också med ett företag som tagit fram Pinggustolpen, en snygg stålpelare som rymmer 4 liter handdesinfektion och som kan placeras vid entréer i offentliga miljöer, eller utomhus på torg och lekplatser. Med ett enkelt tryck på en fotpedal kommer en dos desinfektionsmedel ut ur pipen. Pedalen är lättanvänd såväl för gående som för rullstolsanvändare. Upplägget är precis som för toaletterna ett fullserviceåtagande där Hyrtoaletten står för påfyllning och underhåll. 

Aquades har flera användningsområden och kan också med hjälp av elektrorengöring desinficera hela kontor, bussar och toaletter med hypoklorsyra. 

    – Med hjälp av E-sanering och vår Aquades Fogger sprider vi en fin dimma av desinfektionsmedlet över ytor och hela rum och på några minuter är alla bakterier och virus döda. Tack vare detta försvinner även dålig lukt. Kan vi leverera hyrtoaletter som är desinficerade så är det en fördel, kunderna kommer att gilla det. Vi kan också desinficera hela hotell, såväl rummen som receptionen. Vi har redan provat på Landvetter Airport Hotell och Chalmers GK, vilket gett fina resultat. Vi kan sanera gym, flygplanskabiner, omklädningsrum, skolor eller dagis om det till exempel brutit ut vinterkräksjuka. Vi ordnar det med någon dags varsel så är det klart att komma dit igen bara några timmar efter saneringen, berättar Pia.

All sanering följs upp med noggranna mätningar, som ingår i åtagandet. Det tas prover både före och efter en sanering och sedan jämförs dessa för att man som kund tydligt ska kunna se resultatet och även kunna visa upp det för miljöverket när det är dags för inspektion, hos exempelvis restauranger. Hyrtoaletten är ISO-certifierade och har alltid haft en miljöprofil. Med denna nya satsning har man både skapat en bättre arbetsmiljö för medarbetarna som handhar rengöringsprodukterna, stärkt sin miljöprofil och skapat en helt ny typ av desinfektionsprodukter som kommer att revolutionera den nya verklighet vi går tillmötes efter pandemin. 

Skribent: Anna Bjärenäs   

http://www.hyrtoaletten.se