En stark företagskultur nyckeln till framgång för succérestaurangerna

Publicerad av

Olivia har sedan 2006 erbjudit nordbor en genväg till Italien, via smaklökarna. Med stora satsningar på såväl råvaror som företagskultur, humankapital, design och atmosfär har man med framgång lyckats expandera konceptet över landsgränserna.

Olivia har sedan start riktat sig främst till kvinnor från 25 och uppåt och har lyckats etablera sig som en kvalitetsrestaurang i detta segment. Konceptet bjuder på  autentisk italiensk mat tillagad av högklassiga råvaror utifrån genuina recept. Av de 98 procent av gästerna som säger att de vill komma tillbaka efter ett besök hos Olivia pekar 80 procent på just kvaliteten på maten och atmosfären i restaurangerna som huvudsakliga skäl.

– Vi har också hyggliga priser, det ska vara ett enkelt beslut att komma in på Olivia och äta och dricka gott för ett humant pris, men det går även att göra restaurangbesöket till en större upplevelse. Våra kunder älskar förutom maten även designen och servicen, som naturligtvis hjälper till att skapa atmosfären, menar Hans Petter Hauge, CEO Olivia Restauranter.

Expansionen sedan den första restaurangen slog upp portarna 2006, till tre restauranger tio år senare och nu 2020 snart 10 restauranger, varav en är en ”Grab and Go, kan bara beskrivas som en framgång. Man har följt en tvådelad strategi, där man genom bra drift och feedback från medarbetare och kunder kunnat uppnå en bärkraftig tillväxt i Norden. 

Medarbetarna står i fokus i den starka företagskultur som skapats på Olivia. I ett samarbete med Great Place to Work försäkrar man sig om att på ett målmedvetet och strukturerat sätt ta vara på den tillgång medarbetarna är och att förmedla kulturen på ett tydligt sätt till nya medarbetare. 

– Olivia ska vara det bästa stället att jobba. Vi är moderna, jobbar mycket med bekräftelse, engagemang, transparens, modern teknologi och en tydlig värdegrund. Man ska tycka om att jobba hos oss och vara stolt över sitt jobb. Vi är måna om att bevara och utveckla den starka kulturen som är grunden i Olivias verksamhet. Detta upplever såväl medarbetare som gäster, det ena går inte utan det andra, nöjda medarbetare ger nöjda gäster, menar Hans Petter. 

Samarbetet med Great Place to Work innebär att man mäter temperaturen på företaget varje år och får klara besked om hur medarbetarna upplever sitt jobb på Olivia. 

– Vi har förbättrats varje år i resultaten från undersökningen. Olivia är en arbetsplats där man får utvecklas, kan känna sig trygg, blir engagerad, där vi satsar på medarbetarna. Vi har nu runt 700 anställda, vilket ger oss ett stort ansvar som arbetsgivare, säger Hans Petter.

Bolaget lägger stor vikt vid medarbetarnas trivsel och välbefinnande. Redan från start ska man komma in i vettig utbildning, som sedan följs av uppföljning och ytterligare utveckling kontinuerligt. 

– Vi pratar mycket kultur och lever kulturen som är en del av vår utveckling. Vi fortsätter att växa. Nästa öppning blir i Stockholm, på Medborgarplatsen, där vi öppnar i oktober och kommer att ha såväl ute- som inomhusservering. Vi anställer nya människor hela tiden och då är en stark profil väldigt viktigt. Det är motorn i att vi kan fortsätta vara Olivia även om vi kommer till nya länder och med ny personal, säger Hans Petter. 

Inom organisationen finns 130 ledare på olika nivåer, som i princip alla har kommit upp inom organisationen. På Olivia är man inte rädda för att låta medarbetarna pröva sina vingar i nya roller. 

– Det är viktigt att de anställda kan växa och få en karriär inom bolaget, många får sin första ledarerfarenhet hos oss. Vi kan erbjuda det eftersom vi växer och ständigt skapar nya roller, säger Hans Petter.

Coronasituationen har varit tuff för restaurangbranschen, men även här har företagskulturen och samhörigheten spelat en viktig roll och fått medarbetarna på Olivia att hålla modet uppe. 

– Vi har kommunicerat med våra anställda varje dag under Coronaperioden, även de som inte har haft jobb under tiden. Vi har varit öppna med vad vi gör och vad vi kan lova och inte. Nu har vi åter öppnad alla våra restauranger i Norge och Sverige efter karantänen och har inte mist en enda ur personalen, säger Hans Petter stolt. 

Skribent: Anna Bjärenäs

http://www.oliviarestauranger.se

http://www.facebook.com/oliviaavenyn/

Instagram: oliviarestauranger