Leda utan chefsmandat – har du det som krävs? 

Publicerad av

Undergräver chefen ditt jobb eller drar dina medarbetare åt olika håll? Vad är det egentligen som krävs för att du ska lyckas med ditt uppdrag?

Att leda utan att vara chef är en uppgift som minst sagt kan vara komplicerad. Du förväntas leda och fördela arbetet och leverera resultat precis som en chef. Men du har inte chefens formella mandat och de klassiska chefsverktygen att tillgå utan är hänvisad till din person. Som chef kan du i praktiken beordra någon att utföra ett visst arbete men som ledare förväntas du få personen att göra det av egen vilja. 

”Den största utmaningen är att få saker att hända”

Lars Larsson är utbildare i ledarskap och tränar deltagare i utbildningen Leda utan att vara chef på Framfot företagsutbildning. 

  • Den största utmaningen är ofta att få rätt saker att hända i det dagliga arbetet. Du ska liksom leda någon, eller några, som har en annan chef. Du sitter inte på de arbetsrättsliga verktygen, utan behöver locka med något för att få saker att hända, förklarar han.

Så hur lockar man då fram andras motivation?

  • Tyvärr är det svårt att föra över sin egen motivation och entusiasm på någon annan. Istället behöver du hitta nycklarna till att locka fram andra personers drivkrafter. Även personer som fungerar annorlunda än vad du gör. 
Lars Larsson, utbildare i ledarskap

Vad krävs för att kunna leda utan chefsmandat?

Som teamledare, projektledare eller koordinator drömmer du kanske om en glasklar uppdragsbeskrivning och den perfekta gruppen med högt engagemang och kompletterande kompetenser. I verkligheten tampas du allt som oftast med otydliga mål, tidspressade scheman och omotiverade personer. Så vad krävs för att lyckas i rollen?

  • Att du tar på dig ledarrollen, svarar Lars Larsson. Och det innebär inte att du ska styra och ställa, peka med hela handen eller göra allt själv. Utan att du lär dig att förstå psykologin bakom vad som motiverar andra, och tränar på att använda verktyg och modeller för att coacha och leda andra till resultat. Tydlighet, tillit och träning är tre bra ledord för att lyckas i rollen.

”Jag fick med mig många verktyg att arbeta vidare med i min vardag, för att stärka teamet.”

En som börjat träna på det är Emma Nilsson, teamledare på Cambio Healthcare Systems som har gått tvådagarsutbildningen Leda utan att vara chef på Framfot företagsutbildning.

  • Det är en bra utbildning, med tydliga och konkreta modeller att ta med tillbaka till arbetet. Jag gillade särskilt hur de olika teorierna varvades med övningar tillsammans med en jättebra utbildare. 

Att omsätta det man lärt sig i utbildning till verklighet är en utmaning. Men efter utbildningen har Emma tillsammans med teamet gjort ett par förändringar som redan givit resultat, och hon ser fram emot att fortsätta implementera flera modeller och tankesätt hon fått med sig. 

  • Några av guldkornen jag tar med mig från utbildningen är hur vi kan tydliggöra våra förväntningar inom teamet, samt vikten av feedback och hur jag kan leverera den på ett bra sätt. 
  • Hittills har vi gjort ett par förändringar som redan givit resultat. Vi känner allihop att vi har fått en större trygghet i gruppen. Det är värdefullt.

Tre tips för att lyckas i rollen

Lars och Emma är överens om att tydlighet och kommunikation är viktiga delar för att lyckas med uppdraget.  

  1. Tydlighet

Ta på dig ledarrollen. Tydliggör mandat, roller och förväntningar. 

  • Tillit

Öva på att ta ett steg tillbaka – visa tillit till dina medarbetare. På samma sätt behöver du som leder utan att vara chef få det mandat och det stöd du behöver för att lyckas i din roll, från din chef och ledning. Tillit i alla led!

  • Träning

All kunskap finns där ute, och det som är viktigt är att du får fortsätta att utvecklas genom att träna praktiskt på det du vill bli bäst på. Rusta dig med den träning som behövs. Till exempel utbildningen Leda utan att vara chef.

Vill du veta mer om utbildningen Leda utan att vara chef? Besök www.framfot.se

Text: Veronica Fjäll 

Porträttbild: Anna Erlandsson

Gruppbild: iStock