Att vara tillgänglig genom hela vårdkedjan och att få en fin och behaglig upplevelse är något som är viktigt för CK-klinikerna kirurgi. Kliniken erbjuder specialistutredningar och behandlingar inom stominedläggning, bråck, gallbesvär, urologi, mag -/ tarm besvär inklusive ändtarmsbesvär samt operationer av hudförändringar.
När specialistläkaren och entreprenören Alejandro Carballo startade vårdcentralen Nässjö läkarhus 2010 ville han att hans son Luis Carballo skulle jobba tillsammans med honom som allmänläkare. Men Luis hade andra planer. Han ville bli kirurg. Idag 12 år senare är Luis Carballo en av de yngsta kirurgspecialisterna i Sverige och verksamhetschef för CK-klinikerna kirurgi i Stockholm som ägs av familjen Carballo. CK-klinikerna kirurgi erbjuder öppenvårdskirurgi och numera även sluten vård med övernattning.
–Öppenvårdskirurgi är kirurgi som utförs under ett dygn där patienterna kan åka hem samma dag. Vi startade med ett regionavtal där vi i huvudsak utförde små hudingrepp som hudförändringar, fettknölar, talgkörtelcystor i lokalbedövning och även bråck av olika slag som ljumskbråck och bråck i bukväggen men även gallkirurgi där man tar bort gallstenar med titthål. Vi har utvecklat kliniken och opererar nu även mer avancerade ingrepp som kräver tätare övervakning med övernattning (sluten vård). Där har vi avtal med Uppsala och Norrbotten som inkluderar tarmkirurgi och obesitaskirurgi (fetmakirurgi), berättar Luis. Malin Lundberg, affärsutvecklare CK-klinikerna kirurgi inflikar:
–Kliniken utför även plastikkirurgi som bröstförstoringar, bröstlyft, ögonplastik och bukplastik.
Luis fortsätter med att lyfta fram klinikens fokus och visionen framöver.
–Ett av verksamhetens huvudmål är att fokusera och utveckla fetmakirurgin samt erbjuda ett helhets koncept med ett multidisciplinärt team av experter som tar hand om patienten från början till slut med träning-/kostomläggning till eventuell behov av kirurgisk intervention med påföljande plastikkirurgiska rekonstruktioner som ex. vis bukplastik vid behov, säger Luis.



Precis i början av Covid-19 pandemin (1:a april 2020) öppnade CK Kirurgkliniken dörrarna i Stockholm. Då var de endast tre anställda men idag tillsammans med underleverantörer är de runt 60–70 medarbetare. Tillväxten i bolaget har varit stark och det har hänt mycket de senaste 2,5 åren.
–Det finns en enorm känsla och driv att leverera hög kvalitet samt att ha motiverad och nöjd personal, säger Malin. Luis tillägger:
–Vår personal är mycket delaktig och har varit med under hela vår tillväxt. Vi ordnar kontinuerligt workshops där de kan få tycka till och säga hur de vill arbeta. Det är ett arbetssätt som gynnar företaget och får medarbetare att trivas. Om personalen trivs och mår bra kommer de att ta hand om våra patienter på bästa sätt, menar Luis.
Patienterna är positivt överraskade när de kliver in genom dörren på kliniken. Interiören och utrustningen är bland de tre modernaste klinikerna i Sverige.
–Patienterna uppskattar att vi har dem i fokus och är tillgängliga genom hela kedjan från mottagningsbesöket till bedömningen till under och efter operation och hos oss blir det aldrig en i mängden utan vi ser varje individ. Många blir förvånade av att allt är så rent och fint och hur glada och snälla personalen är. Det är något helt annat än sjukhuset när de kommer dit, säger Luis. Malin instämmer och fortsätter:
–Återbesöket är också mycket uppskattat eftersom de får besöka samma kirurg som utförde ingreppet. Jag brukar gå förbi patienterna när de är på väg ut och frågar dem hur deras upplevelse har varit och många svarar; ”Helt fantastiskt, jag känner mig så sedd och omhändertagen, det har varit så himla bra hos er!”, någon annan säger: ”Det är som att komma hem”. Det är så kul att höra!
Ett av CK klinikernas ledord är passion för kvalitet och de vill leverera kvalitet på allt de gör, både mot anställda, mot underleverantörer och mot patienterna. Eftersom kliniken är privatägd är det en vinnande faktor i att skapa den närhet som de anställda upplever med en ledning som alltid finns nära till hands.
–Visionen framöver är att vara en självklar spelare inom kirurgiområdet men fortsätta vara tillgängliga med kvalitet genom hela kedjan. Med det sagt måste vi ha en kvalitativ process där patienten fortsätter känna sig i fokus och inte blir en i mängden, avslutar Luis.
Text: Isabelle Ibérer