Smidigt onlineverktyg för profilprodukter ger alla parter fördelar

Publicerad av

Profilbutiken har funnits i 23 år och hela tiden legat i framkant på olika sätt. Nu senast med den unika beställningsportalen som innebär stora effektivitetsvinster för såväl kunder som medarbetare, leverantörer och partners. 

Ett profilbolag som sticker ut är Profilbutiken. Med sin webblösning för sömlös beställning från idé till färdig profilprodukt direkt i webbshopen är man ensamma i branschen om att ha skapat ett smidigt beställningsflöde som förenklar för såväl kunder som partners. 

Bolaget har funnits sedan 1997, då det startades av tre delägare som fortfarande är verksamma i bolaget. Reklamtrion, som bolaget då hette, var snabba med import från Kina och kunde därmed hålla nere priserna. I kombination med att man hade egen designavdelning blev resultatet att man kunde leverera unika produkter till kunderna. 

– När man beställer allting direkt från fabrik kan man göra helt andra saker, man behöver inte förhålla sig till en färdig produkt där trycket eller brodyren ska få plats på en begränsad yta. Att kunna beställa exempelvis broderi över en hel keps som sedan sys ihop, ger mycket större frihet, berättar Caroline Wallgren, VD på Profilbutiken.

Åren gick och att beställa direkt från fabriker i Kina blev sedermera mer eller mindre standard även hos konkurrenterna. För att fortsatt leverera upplevt värde till kunderna och kunna erbjuda en unik kundupplevelse fattades 2014 beslutet att börja rikta in sig mer på försäljning via nätet. Det slutade med att man valde att lägga upp hela beställningsprocessen i webbshopen. Webbshopen Profilbutiken gick så bra att man beslöt att byta till samma namn även på bolaget.

– Alla i branschen finns på nätet, men det unika med Profilbutiken är att hela processen kan ske online utan en massa mailande, först med profilföretaget, sedan med en leverantör och så vidare. Det är många turer som drar ut på tiden innan man kommer till avslut och får sin produkt levererad, berättar Caroline. 

I webbshopen kan kunden välja produkt, antal och färg, ladda upp sin egen logotyp i önskvärd storlek, samt klicka och dra för att bestämma var på profilprodukten logotypen ska synas. Aktuella lagersaldon gör att man direkt vet om en produkt är tillgänglig i det antal man vill beställa och man får dessutom veta leveranstid och pris vid olika volymer direkt i systemet. 

– Vi har aktuella lagersaldon från leverantörerna i systemet så det ska inte vara så att produkter är slut när man väl bestämt sig. Det är ett smidigt system där kunden själv kan se hur slutresultatet kommer att bli innan man lägger beställningen. Processen ger stor tidsbesparing för kunden och vill man beställa produkter man beställt tidigare är det bara att kopiera en gammal beställning så är jobbet redan klart, säger Caroline.

Till systemet har man kopplat olika leverantörer, till exempel produktleverantörer och tryckerier, så att de själva kan gå in och ladda ner logotypen. De får även veta antal och utförande på produkten som ska beställas, kort sagt, hitta all information som behövs för produktionen i systemet. Alla är ihopkopplade i samma system, vilket ger hög säkerhet, hög effektivitet och minskar risken för att det blir fel. Via webbchatt i sociala medier får kunderna väldigt snabbt hjälp med frågor.  

– Det unika med systemet att det är uppbyggt för att förenkla för alla parter. Även för våra befintliga och framtida säljare så är det här verktyget jättebra, eftersom deras kundbas själv kan köpa produkter, det sparar tid för säljaren också, säger Caroline.

Profilbutiken har kunder i alla branscher och av alla storlekar. Med vissa har man stora avtal, men beställningstjänsten är även anpassade för att mindre företag ska kunna gå in och beställa små kvantiteter. 

– Många av våra produkter kan man beställa även styckvis. Vi är ganska ensamma om att anpassa och göra det enkelt och tillgängligt även för mindre företag. Som komplement till webbshoppen går det naturligtvis att göra helt unika saker själv och specialbeställa dessa, avslutar Caroline. 

Skribent: Anna Bjärenäs

http://www.profilbutiken.se